UGC-sisällöntuotanto markkinoinnissa - mitä ja miksi?

UGC-sisällöntuotanto on yhä yleisempää ja osa tehokasta markkinointia, mutta harvalle UGC vielä kertoo kauheasti mitään.

Vaikuttajamarkkinointi alkaa olla sekä terminä että käytännössä jo tuttua muillekin kuin markkinoinnin parissa työskenteleville. Se perustuu ennen kaikkea aktiiviseen vuorovaikutukseen ja luottamukseen, joka vaikuttajan ja kuluttajan välillä vallitsee. Samaan luottamukseen perustuu myös UGC-markkinointi, joka on noussut vahvana markkintoittapana vaikuttajamarkkinoinnin rinnalle.

Mitä tarkoittaa UGC?

UGC-lyhenne tulee sanoista user generated content, joka puolestaan suomennettuna tarkoittaa käyttäjien luomaa sisältöä. Vaikka termi itsessään onkin vielä melko uusi ja vieras etenkin Suomessa, on ugc-markkinointia käytetty jo hyvän aikaa. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi kansainväliset brändit kuten Lululemon ja GoPro-kamerabrändi, jotka molemmat ovat hyödyntäneet mainonnassaan tuotteidensa käyttäjien luomaa sisältöä. Tämän avulla he ovat onnistuneet kasvattamaan brändiensä ympärille myös aktiivisen yhteisön.

Lyhyesti tiivistettynä, UGC-sisältö on käyttäjän luomaa materiaalia (video, kuva, teksti) jostakin tuotteesta tai palvelusta. Sisältö voi olla esimerkiksi arvostelu, suositus, unboxing-video tai vaikka my day-video, jossa tuote mainitaan tai sitä esitellään. Myös reseptit ja vinkit toimivat hyvin ugc-sisällöissä.

Miksi hyödyntää UGC-sisältöä markkinoinnissa?

UGC-markkinointi perustuu vahvasti luottamukseen. Käyttäjien luomaa sisältöä pidetään lähtökohtaisesti luotettavampana kuin itse brändin tekemää, omaa mainosta. Kuluttajat haluavat nähdä arvosteluja ja kuulla muiden kokemuksia tuotteesta ennen ostopäätöstä. UGC-sisältö luo ja kasvattaa markkinoinnin psykologiankin kannalta tärkeää sosiaalista todistusaineistoa (eng. social proof), joka vahvistaa sekä ostohalun syntymistä että bränditietoisuutta. Käyttäjien tekemä sisältö vähintäänkin vaikuttaa aidolta ja vilpittömältä suositukselta, eikä kuluttaja miellä sitä samanlailla mainokseksi kuin brändin omia sisältöjä tai vaikuttajamarkkinointia.

FAKTOJA JA STATISTIIKKAA

  1. Kuluttajat viettävät keskimäärin 5,4 tuntia päivässä UGC-sisällön parissa. (Lähde)

  2. 93% markkinointialan ammattilaisista ovat sitä mieltä, että käyttäjien luoma sisältö menestyy paremmin kuin brändätty sisältö. (Lähde)

  3. UGC tekee brändistä autenttisemman. (Lähde)

  4. 92% kuluttajista hakee suosituksia heille tutuilta ihmisiltä enemmän kuin muista lähteistä. (Lähde)

  5. Kuluttajista 31% on sitä mieltä, että käyttäjien luoma sisältö jää paremmin mieleen kuin brändin luomat mainokset. (Lähde)


Miten UGC-sisällöntuotanto toimii?

UGC-creatoriksi eli UGC-sisällöntuottajaksi voi periaatteessa ryhtyä ihan kuka vaan, kunhan tarvittavat välineet ja osaaminen löytyy.

Toisin kuin vaikuttajamarkkinointi, UGC ei perustu sisällöntuottajan omaan seuraajamäärään tai sen sitoutuneisuuteen. Sisällöntuottaja ainoastaan toimittaa brändille tekemänsä sisällön ja brändi julkaisee sen itse omassa kanavassaan. Vaihtoehtoisesti UGC-sisältöä voidaan julkaista lisäksi myös tekijän omissa kanavissa - tai ainoastaan siellä, mikäli se brändille sopii parhaiten. Yleensä brändi kuitenkin hoitaa sisältöjen julkaisun itse.

Vaikka suosituin UGC-sisältöjen muoto varmasti onkin video, on kysyntää myös kuva- ja tekstisisällöille. Näiden jakaminen brändin kanavissa vaatii toki enemmän kuin videon, sillä video itsessään "todistaa" sen olevan jonkun muun tekemä, kun taas kuvaa ja tekstiä on vaikeampi todentaa.

Kiinnostaisiko sua ottaa UGC osaksi yrityksesi markkinointia?


Edellinen
Edellinen

Instagram-vinkit 2025 – Ymmärrä algoritmia

Seuraava
Seuraava

Instagram yritystili ja musiikki – Lue kaikki aiheesta